Utolsó percek művészete

„- Aszondták sosem érnek ide.
- Ideérnek gyermekem, ahogy mi is odaértünk a Don partjához, csak ez egy kicsit kínosabb.”

Február 7. Szerda

2015. január 08.

Tersánszky Józsi Jenő 55 éves író
Buda, XII. kerület, Avar utca 9.

O. este csúful hisztizik sezlontakarójáért, amit az SS-ek ledobtak, és Sárit gyanúsítja, hogy odavezette a katonákat. A házparancsnok néma. Pedig Sári a vödrökért ment a vele való értekezés után Filippel, a Frankfurt am Main-i cukrásszal. Én hoztam vizet az este a Krisztina körút 113-ból. Sári délelőtt elájult. Éjjel nem aludt. Orosz katonákat lőttek agyon a Kapitány utca sarkán. Nincs tovább hozzászólásom a dolgokhoz. A szalmasárga ápolónőt álorvos álférje itt hagyta nekünk. Üres a pince. Elmentek a piroskeresztesek. Most kik jönnek? Valahogy enyhült a feszültség, de ez annál szorongatóbb. Már rendelet jött tegnap, a munkára minden férfinak. Szerencse, hogy reggel vad aknázás tört ki. Csak ez a mentség a bürokrácia ellen. 


Deseő László, 15 éves
Buda, I. kerület, Mészáros utca 32.

Reggel iszonyatos aknatűz. A Buksi megdöglött, illetve mártírhalált halt. A kertben volt megkötve. Minden valószínűség szerint az orosz foglyok ledobták az udvarba. A nyakára kötött madzagon fulladt meg. Nagyon sajnálom szegény kis kutyát. Nagyon szerettem. Elásni nem lehet, mert állandóan nagyon rondán fütyül és dörren.
Itt a front. Az emeleti két erkélyre géppuskát szerelnek fel. Az én szobámba gépágyút akartak elhelyezni Istenke állatai. Az egyik némettel beszélgettem az előszobában, amikor az ajtó előtt akna robbant, és a német összeesett. Az egyik repesz finoman lenyírta az ujjait tövig. Üvölt szegény.
A kertben levő hasábfáinkat széthordják, abból építik az ablakokba a barikádot. Bútorokat is az ablakba rakják. Míg ők az egyik szobában építenek, én a másikban bontok. Hordom vissza a bútorokat.
Az óvóhely folyosóján kötözik a sebesülteket. A németek szívhez szólóan jajgatnak. Margit néni olyan sápadt, hogy az ember azt hinné, rosszul van. Apácska állapota aggasztó. Egész lelki beteg.


Budai Összetartás, nyilas napilap

„Bombazáporban és géppuskatűzben főznek, mosnak, vagy vizet hordanak ezek a hőslelkű nők állandó életveszedelem közepette. Minden dicséretet megérdemelnek ezért. Az ostromlott Budapesten most új magyar nő típusa születik. Arcát nem rúzs és púder borítja, hanem korom és mészpor: égő házak korma és összeomló falak mészpora, de ez minden kozmetikánál jobban ékesíti őket”


Darvas József 33 éves író, a Nemzeti Parasztpárt delegátusa a Budapest Nemzeti Bizottságban

Tegnap, mint riporter, kint voltam a Szvetanay-utcai hullaházban, ahol körülbelül négyszáz halott fekszik temetetlenül. Ezek még az adminisztrált gyilkosságok korszakában kerültek oda karácsony előtt, az ostrom megkezdése előtt. Azért mondom, hogy adminisztrált gyilkosságok, mert az utcán egymás után lőtték le az embereket, s nem volt rendőri adminisztráció, hogy e gyilkosokat megkeressék, de arra még volt, hogy a holttesteket összeszedjék és beszállítsák a hullaházba. Ezeknek a holttesteknek megmerevedett mozdulatában még ott van a menekülés. Számomra a legmegdöbbentőbb kép az volt, hogy egy fiatalasszony is feküdt köztük, lemeztelenítve - minden hullát kiraboltak - s a mellén két ismertetőjel: egy fésű és egy amatőr fénykép. A fényképen egy mosolygó anya van, aki egy kis gyermeket szorít magához. Jártam a gettóban is, ahol a már nem adminisztrált gyilkosságokat követték el. A Kazinczy-utcai fürdő egész területe tele van holttestekkel és a hullák szörnyű csonkításokkal. Egy részük a gettóbeli nyomorúságban "természetes" halállal halt meg, többségüket azonban az utcákon, tereken gyilkolták meg. Körülbelül ezerkétszáz halott van itt. A környékbeli utcákban, lezárt üzlethelységekben, a lehúzott rolók mögött százával fekszenek a megkínzott, meggyalázott holttestek. 

getto_utan.jpg

A Pesten megjelenő Szabadság című lap Ki tud róla? rovatában

Ki tud az "Isteni Szeretet Lányai" Széchenyi-hegyi zárdájából az újpesti nyilasházba vitt gyermekekről, akiket december 22-én hajnalban vöröskeresztes autón Ditrói, a nyilaskeresztes párt soffőrje ismeretlen helyre szállított. Az eltüntek névsora: Alexander Gertud 10 éves, Alexander Judit 9 éves, Kosztelitz Veronika 7 éves, Reder Mária 7 éves, Rotschild Marianna 10 éves, Rotschild Rózsi 7 éves, Bán Erzsébet 7 éves, Neufeld Katalin 7 éves. Velük volt még Bauer Jancsi 14 és Molnár Ferencné. Értesítsék Kosztelitz Ignácot. Sas utca 11. P 2000 jutalom ellenében.


Kertész Róbert 43 éves újságíró
Buda, XII. kerület

Negyednapra térünk vissza a Bajor-villába. Ott most parancsnokság lesz, elhagyjuk a házat. Sok szép és szorongató élmény után mondunk búcsút. Aztán hová? Haza még mindig nem lehet, hisz teli a lakás. Vándorútra kelünk és megismerkedünk jó idegenekkel és gonosz ismerősökkel. Biztosra vettem például, hogy T.-ék befogadnak. Derűsen kopogok. Feleségem és a gyerek a ródlin kucorog. (Azon visszük minden motyónkat, a pokrócokat és az "élelmiszert", félkiló grízt egy befőttes üvegben, ennyi van, ez maradt összesen.) T.-né meglát, felcsattan s hogy rövid legyek: kidob. Nem elutasít, egyenesen elűz. Megyünk tovább. Talán S.-ék? Húzom a szánkót, félórás út. Új csalódás, barátaink házában katonaság. Már egészen sötét van. Fejkendős nő jön, ránk kiállt: maguk azok? Teta, az angyal, behurcol gazdáihoz, a vadidegen muzsikusékhoz. Testvér nem lehet kedvesebb, mint ezek az "idegenek." Levest melegítenek, cigarettát adnak. Helyük, sajnos nincs, azonban próbálnók meg talán T. mérnökéknél. Sosem hallottam a hírüket, de megyünk és beköszönünk. T. mérnökék meghallják, miről van szó. Szinte felvidulnak: nincs szállás? Hohó, nálunk kaptok! Szűken leszünk, de nem maradhattok fedél nélkül... Sürgés-forgás, ismerkedés, öt perc múlva már ágyazunk a padlásról lecipelt derékaljakon, heten is sorakozunk a földön, de ugye, sebaj, és tessék egy bögre jó forró tea, meg zsíroskenyér, amink csak van, szívesen...
Ezen az estén még egy jelképes műveletet is elvégzek: leszedem a bajuszt, csúf volt, utáltam. Nem bujkálok többé, el hát a múlt mocskával, jöjjön a tiszta jövő. Remek érzés!

A bejegyzés trackback címe:

https://utolsopercek.blog.hu/api/trackback/id/tr967138999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása